Alimentație sănătoasă Analize medicale Plante medicinale Psihologie

ALCOOLUL – între bucurie și suferință

Orice om are dreptul la un pahar cu vin, nu-i așa? Dar după un pahar cu vin ești alt om! Deci meriți un nou pahar cu vin… Și așa mai departe. Conviețuim de mici cu alcoolul, în diferite forme, și credem că-l cunoaștem, dar nu e așa! Haide să aflăm împreună de ce.

ALCOOLUL DEBLOCHEAZĂ INHIBIȚIILE

De ce sunt atât de apreciate vinul, berea, vodka, whisky-ul etc.? Pentru că au darul de a da la o parte inhibițiile. Pur și simplu deblochează în creier un nucleu prin care ne controlăm pornirile, bune sau rele. În primă fază, ne face mai spontani, mai comunicativi, ajutându-ne să evadăm din cotidian. Acesta este alcoolul, cel puțin la început, bucurie amestecată cu suferință, pentru cei care nu știu să se oprească la primul pahar. Însă foarte mulți dintre noi nu știm să ne oprim. O dată centrul inhibiției (nucleul limbic din creier) oprit, după comunicativitate apar și alte porniri: agresivitate, apetit sexual necontrolat, vorbire necontrolată etc. Limita între bucurie și coșmar, în cazul alcoolului este foarte subțire. Mult, mult mai subțire decât crede imensa majoritate.

INFLUENȚA BĂUTURII ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Există un “folclor” bogat în domeniu. Potrivit acestuia, berea spală rinichii, vinul roșu ajută inima, iar țuica protejează contra răcelii. Există un sâmbure de adevăr în cazul berii și al vinul, dar un sâmbure foarte mic. Cifrele seci ale statisticii medicale nu au auzit de basmele referitoare la minunatele efecte ale alcoolului. Alcoolul este cauza principală a 60 de tipuri de boli diferite și factor asociat a altor 200 de boli. De fapt, acesta reprezintă a treia cauză de boală pentru populația planetei. Apoi, multe studii științifice au arătat că bărbații și femeile care consumă alcool excesiv sunt mult mai predispuși de a avea un declin mental, față de cei care consumă alcool în cantități moderate. Pe urmă, și inima, funcția sexuală, pancreasul și ficatul sunt afectate de alcool. Dar cel mai tare suferă sistemul nervos și ficatul, despre care vom vorbi în continuare.

ALCOOLUL ȘI FICATUL

Nu doar bețiile crunte, ci și consumul zilnic de alcool, în cantități medii, produc afecțiuni hepatice:

  1. Ficatul gras (acumularea de grăsime) este riscul mai mic și adesea reversibil. Se numește și steatoză și apare la aproximativ 90% dintre persoanele care consumă alcool.
  2. Hepatita este o inflamație a ficatului și apare la aproximativ 35% dintre băutori.
  3. Ciroza apare la 20% dintre băutori. Este reversibilă în anumite cazuri, dar la majoritatea conduce la deces.

TU BEI MULT SAU PUȚIN?

Se spune adesea să evităm consumul excesiv de alcool, dar nimeni prea știe ce este acest EXCES. Adesea o persoană careia nu i “se rupe filmul” după trei pahare consideră că nu consumă excesiv. De fapt, potrivit unor autorități medicale, cum ar fi  Dietary Guidlines for Americans, consumul moderat de alcool constă într-o porție (18 ml. de alcool pur, adică 360 ml. de bere) pe zi pentru femei și 2 porții pe zi pentru bărbați.

CUM TE PROTEJEZI DE CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL

Teoria ne spune să stabilim o limită privind cantitatea de alcool, pe care o consumăm. De regulă, este bine să nu depășim regula celor 18 ml. de alcool pur. Apoi, dacă ni se oferă de băut, refuzăm în mod politicos, dar ferm. Totuși, practica ne omoară! E greu să refuzi politicos când aproape îți toarnă pe gât prietenii, rudele, iubita sau iubitul. Ce e de făcut? Iată câteva soluții:

  • când socializați la o petrecere sau un restaurant, țineți-vă mereu paharul plin și doar gustați sau înmuiați-vă buzele în el.
  • fiți activi și socializați, altfel puteți deveni ținta binevoitorilor care vor să vă înveselească cu un pahar-două.
  • luați extract de Pueraria lobata, înainte de a merge în spațiul în care știți că este posibil să consumați alcool. Acest extract se găsește în capsulele suplimentului ALCOOLDREN și reduce natural cantitate de alcool consumat.
  • după ce știți că ați consumat alcool, faceți o cură cu extract din plante cum ar fi: armurariul, anghinarea sau frunzele de măslin. Aceste extracte le găsiți în produsul PROTECȚIE HEPATICĂ.

Referințe:

https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2019-05/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3562758/

https://doc.ro/sanatate/boala-hepatica-generata-de-consumul-de-alcool

https://cnsmf.ro/ghidpreventie/GhidPreventie_Vol2.pdf

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

Adaugă comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala