Povestea aceasta cu elixirul sună a clișeu, nu-i așa? De ce ai mai lua în considerare un asemenea produs care promite, numai din descriere, atât de multe lucruri? Pentru că acest produs este ALTCEVA – efectele sale terapeutice sunt demonstrate științific. Și sunt demonstrate prin studii cu adevărat uluitoare.
Elixir al tinereții sau al sănătății?
Ambele denumiri i se potrivesc. Deși pentru a putea numi un produs: “elixirul tinereții”, acesta ar trebui să aibe atâtea efecte benefice… Și totuși, lăptișorul de matcă are acest statut, extrem de rar. Efectul său anti-îmbătrânire este observat la nivelul pielii, sistemului imunitar, chiar și al creierului. Haideți să cunoaștem acest produs apicol care promite atât de multe!
Ce este lăptișorul de matcă
Este o secreție a unor glande situate în partea din față a albinelor lucrătoare. El are o culoare alb-gălbuie, fiind ușor vâscos și omogen. Este constituit din 67% apă, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple. La acestea, se adaugă adevărata comoară, care înseamnă doar 5% din masa sa, compusă din acizi grași, vitamine și minerale, enzime, pre-hormoni și antiseptice.
Ce rol are acest produs apicol în stup
Cu lăptișor de matcă este hrănit puietul de albine lucrătoare, în primele trei zile de viață. Regina, în schimb, beneficiază exclusiv, pe tot parcursul vieții, de această hrană miraculoasă. Ea ajunge să crească de două ori mai mare decât celelalte albine şi să trăiască aproximativ 5-6 ani, spre deosebire de albinele lucrătoare care nu trăiesc mai mult de 2 luni.
De la reglaj imunitar, la reglaj cardiovascular
Din antichitate, medicii vremii au considerat acest produs al stupului un tonic general, adică un fel de: bun la toate. Mai aproape de vremurile noastre, s-a descoperit că îmbunătățește imunitatea și are efecte antiseptice contra virușilor, bacteriilor sau fungilor.
Proteinele reduc tensiunea arterială, relaxând celulele musculare netede de la nivelul venelor și arterelor.
Vitaminele din grupul B (și lăptișorul de matcă le conține pe toate!) susțin metabolismul, mențin pielea sănătoasă și tonusului muscular, întăresc sistemul imunitar și sistemul nervos și participă la dezvoltarea și diviziunea celulară.
Acizii grași, în special acidul 10-HDA (găsit exclusiv în lăptișorul de matcă), stimulează:
– producţia de celule limfatice
– producţia de anticorpi
– producția celulelor stem și, foarte important, migrarea lor.
De fapt se pare că, datorită compoziției sale, lăptișorului de matcă este cel mai puternic stimulator al celulelor stem adulte!
Cum administrăm lăptișorul de matcă?
Lăptișorul de matcă se poate administra sub două forme: pur sau în miere.
Lăptișorul de matcă proaspăt și pur
Este cel mai bun, atunci când este proaspăt recoltat. Ulterior, își păstrează unele proprietăți, dar se și degradează în timp. Aceasta, deoarece este greu de depozitat. Lăptișorul de matcă crud are nevoie de o temperatură constantă, între 1 și 4 grade celsius. Variațiile de temperatură îi scad, mai ales în timp, forța terapeutică.
Doza zilnică
Recomandat este ca doza zilnică să fie cuprinsă între 1 și 5 grame, administrându-se în cure de 30-90 de zile.
Lăptișorul de matcă în miere
Combinarea celor două produse apicole, mierea și lăptișorul de matcă, creează un amestec de o complexitate biochimică unică. Lăptișorul de matcă în miere are aceleași efecte asupra organismului ca și cel recoltat de curând. În anumite afecțiuni, însă, este posibil ca mierea și lăptișorul de matcă să intre în sinergie, efectul cumulat fiind mai puternic. Contra afecțiunilor neurologice sau hepatice s-a observat, de exemplu, această sinergie benefică.
Doza zilnică
Se poate folosi lăptișorul de matcă în miere având concentrațiile de 20% și 30%, ultimul – evident – fiind mai puternic. Se iau 1-2 lingurițe, de două ori pe zi, în cure de: 15-90 de zile.
Tratamente interne cu lăptișor de matcă
Lăptișorul de matcă este benefic în foarte multe afecțiuni. Din ele putem enumera:
- Afecțiuni cardiovasculare: îmbunătăţește activitatea inimii, acționând ca un adevărat tonic cardiac, energizant, vasodilatator şi hipotensor
- Afecțiuni respiratorii – datorită efectelor imunomodulatoare specifice, crește rezistenţa organismului la fungi şi bacterii. De asemenea, ajută la regenerarea susținută a organismului după infecțiile virale, inclusiv cu SARS-CoV-2
- Afecțiuni oncologice: substanța numită 10-HDA, împiedică dezvoltarea, vascularizarea și proliferarea tumorilor
- Afecțiuni ginecologice: acționează reglarea nivelurilor hormonale și reducerea inflamaţiilor aparatului reproductiv
- Afecțiuni dermatologice: regenerează ţesutul epitelial şi stimulează producerea de colagen.
Adaugă comentariu