Apicole Geriatrie Imunitate

Lăptișor de matcă proaspăt și pur

Lăptișorul de matcă proaspăt și pur

Puteți să nu credeți în “naturism”, dar descoperirile științifice din domeniul apiterapiei tot vă vor pune pe gânduri. Între produsele apicole, lăptișorul de matcă este deopotrivă cel mai studiat și cel mai puternic medicament.

Ce este lăptișorul de matcă?

Un gel cu gust ușor dulce și astringent, secretat de glandele cefalice ale albinelor lucrătoare. Cu acest gel este hrănit puietul de albine în primele zile de viață. Însă reginele (mătcile) beneficiază exclusiv de această hrană miraculoasă pe tot parcursul vieții lor. Astfel se explică de ce matca este singura femelă fertilă din stup, ea putând să depună până la 2 000 de ouă zilnic. În plus, ea este cea mai longevivă dintre toate, putând să trăiască 4 ani sau mai mult, față de suratele ei, a căror durată de viață este, în medie, de o lună.

Lăptișor de matcă proaspăt și pur – compoziție

Cercetătorii în domeniul medical au observat că acest produs apicol este foarte activ terapeutic, mai ales în afecțiunile ale sistemului nervos, dar și în cele psihice sau endocrine.  Acțiunea sa este atât de intensă, încât au fost făcute ample studii pentru a afla ce conține. Această substanță alb-gălbuie, păstoasă, este compusă din 67% apă, 12,5% proteine, 11% zaharuri simple, 5% acizi grași, vitamine din complexul B (B5 și B6, în special), minerale, enzime, pro-hormoni (precursori ai hormonilor umani), substanțe cu efecte antibiotice și antivirale. Pro-hormonii, alături de enzimele și substanțele antimicrobiene, sunt cele care transformă lăptișorul de matcă într-un produs terapeutic forte.

Unul din cele mai consumate medicamente naturale din lume

Ca urmare a descoperirilor medicale despre compoziția și efecte lăptișorului de matcă, consumul uman crescut din ce în ce mai mult. Deși cantitatea produsă într-un stup timp de un an ajunge la câteva sute de grame, există țări, mai ales asiatice, în care se comercializează anual sute de tone. Spre exemplu, în Japonia (țară care a întreprins numeroase cercetări despre acest produs) se vând 250 de tone în fiecare an.

Administrarea lăptișorului de matcă proaspăt – doza contează!

Vreme de decenii , doza zilnică recomandată din acest remediu a fost de 0,2 grame pe zi, adică foarte puțin. Dozajul, însă, a fost reevaluat, în urma publicării studiilor – Studiul poate fi citit aici – unor cercetători medicali de prestigiu, în special din Japonia. Medici ca Noriko Hattori sau Hiroyuki Morita au demonstrat că lăptişorul de matcă a fost subdozat și că o cantitate de 0,2 grame zilnic este insuficientă pentru a fi eficientă în terapie. În prezent, se recomandă cantități de 1-5 grame sau chiar mai mult, în unele cazuri.

Păstrarea lăptișorului de matcă – element esențial pentru succesul terapeutic

O altă observație importantă este aceea că lăptişorul de matcă liofilizat sau conservat are rezultate mult mai slabe faţă de lăptişorul matcă administrat în forma proaspătă. Acesta necesită anumite condiții de păstrare, la temperaturi cuprinse între 1-4 grade Celsius, dar este fără îndoială mult mai complex şi eficient din punct de vedere terapeutic. Conform studiilor de specialitate, în această formă de prezentare, substanțele se păstrează mult mai bine decât în cazul prelucrării.

TRATAMENTE INTERNE CU LĂPTIȘOR DE MATCĂ PROASPĂT

De regulă, se iau 1-5 grame pe zi din acest produs, pe stomacul gol, cu cel puțin un sfert de oră înainte de masă. Se țin în cure de 30-90 de zile, alternate cu 10-30 de zile de pauză, eficiente în afecțiuni cum ar fi:

 • imunitatea slăbită – stimulează producția de celule cu rol imunitar
 • oboseala cronică – combate stările de astenie, depresie și tulburările de somn asociate
 • bolile reumatice – susține elasticitatea articulațiilor și tonusul muscular
 • hepatita – efect protector asupra ficatului, imuno-activator
 • infertilitatea – efecte bune atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților, datorită pro-hormonilor pe care îi conține
 • osteoporoza și sindromul de post-menopauză – efect re-întineritor, echilibrant hormonal – Studiul NCBI poate fi citit aici
 • infarctul miocardic – înlăturarea sechelelor
 • demența senilă – îmbunătățește memoria de scurtă durată și orientarea spațio-temporală
 • scleroza în plăci (leuconevraxita) – favorizează regenerarea tecii de mielină
 • depresia și tulburările anxioase – stimulează regenerarea psihică prin somn, efect anti-depresiv puternic.
 • diabetul de tip 2 – scade rezistența la insulină și previne procesele degenerative la nivel nervos
 • diverse tipuri de cancer – crește eficiența chimio- și radio-terapiei prescrise de medic

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

2 Comentarii

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala