O echipă de cercetători a Universității Johns Hopkins a făcut o descoperire uimitoare referitoare la tămâie: Această rășină vegetală acționează ca un veritabil medicament asupra emoțiilor și gândirii umane. O substanță conținută de tămâie (acetat de incensol) are calități antidepresive și anxiolitice. Ce înseamnă acest lucru. Că inhalarea substanțelor volatile din uleiul de tămâie are un efect pozitiv asupra creierului. Pe de o parte, induce minții predispoziție pentru activitate, pentru optimism, înlăturând apatia specifică depresiei. Pe de altă parte, înlătură stările de agitație, de teamă fără un motiv aparent sau angoasă, conferind o stare de calm, de confort emoțional.
DE CE AVEM NEVOIE DE REMEDII PENTRU MINTE ȘI SUFLET
Un studiu derulat de Organizația Mondială a Sănătății a revelat faptul că depresia și tulburările conexe afectează aproximativ… 121 de milioane de persoane din întreaga lume. Or depresia este una dintre cele mai grave probleme de sănătate, iar trendul său crescător ar trebui să fie o preocupare pentru fiecare dintre noi. Sănătatea psihică ține de stilul de viață activ, cu multă mișcare, cu relații umane sănătoase, cu preocupări legate de artă, sport sau chiar spiritualitate. Pe de altă parte, suplimente cum ar fi uleiul esențial sau chiar rășina de tămâie pot fi psiho-mentale echilibrante excepționale. Cel puțin așa o arată studiile științifice din ultimii ani.
ROMÂNII – UN POPOR DEPRESIV?
Potrivit Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie (A.R.P.P.), în România, aproximativ 5% din populație suferă de tulburări depresive. Cu alte cuvinte, aproximativ un milion de români se confruntă cu episoade depresive. Interesant este că, la noi, depresia este mai des întâlnită în rândul femeilor, decât în cel al bărbaților. Cauzele tulburărilor depresive nu sunt complet elucidate, dar biochimia creierului joacă un rol important. Iar această biochimie este afectată adesea de chiar grijile zilnice, aparent insignifiante: stresul la locul de muncă, conflictele casnice sau la locul de muncă, lipsa de perspectivă socială.
Ce poate face tămâia pentru emoțiile noastre?
Unii o numesc “medicamentul miracol”, ceea ce poate este exagerat. Aroma tămâii, totuși, acționează puternic la nivelul creierului, iar extractul bogate în acid boswellic influențează anumite procese care afectează sistemul nervos. Iar toate aceste lucruri sunt produse de o rășină a unor arbuști din specia Boswellia, care trăiesc în zonele semi-deșertice. Acest arbore este înalt de 3-6 metri, cu flori albicioase. Prin crestarea manuală a scoarței, se scurge seva, un lichid albicios, care în contact cu aerul se solidifică, formând astfel bucăți mai mari sau mai mici, de culoare roșiatică sau gălbuie, sub numele de tămâie.
Efectul asupra creierului, asupra emoțiilor al acestei plante a fost observat și utilizat în urmă cu… 5.000 de ani. De aceea tămâia a fost utilizată în ceremoniile religioase a diverselor culte, dar și în medicina tradițională din sud-estul Asiei. În religia creștină ortodoxă sau catolică, tămâia joacă un rola aparte. Ea este menționată atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament fiind unul dintre darurile, pe care Magii le-au adus pentru a se închina Fiului lui Dumnezeu (aur, tămâie, smirnă).
Tămâia în tulburări depresive și anxioase
Administrarea extractului de tămâie sau a produselor pe bază de tămâie s-au dovedit a fi benefică în numeroase afecțiuni fizice și psihice. Pentru tulburări bipolare, se administrează combinația extract + pulbere de tămâie, din care se iau 400 de miligrame, de 3 ori pe zi, timp de 2-3 luni. Aceleași doze sunt recomandate și împotriva anxietății și a atacurilor de panică. Mai mult decât atât, tămâia se găsește și sub forma de ulei esențial integral, ce poate fi administrat intern și se poate folosi și în aromaterapie.
Intern, din uleiul esențial de tămâie sau tămâie sacră se administrează câte 3-4 picături, de 2 ori pe zi. Fiecare doză se dizolvă în prealabil într-o linguriță de miere sau într-un sfert de linguriță de ulei alimentar.
Pentru aromaterapie, se folosesc 4-5 picături de ulei de tămâie sau tămâie sacră, puse în apa din aromatizor. Aroma tămâii este amplificată ca efecte și devine mult mai plăcută, atunci când este asociată cu uleiuri esențiale cum ar fi cele din: bradul siberian, pinul silvestru, portocalul dulce sau bergamota.
Surse:
Analiză de situație (2020), „Campania sănătate mintală”, http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2020/02/Analiza-situatie-campanie-sanatate-mintala%C2%83-2020.pdf
Dr. Augustin Cupsa, „Depresia”, https://www.cdt-babes.ro/articole/depresia.php
Federation of American Societies for Experimental Biology (2008), „Burning incense is psychoactive:
New class of antidepressants might be right under our noses”, https://www.sciencedaily.com/releases/2008/05/080520110415.htm
Ilie Tudor, „Tămâia – medicamentul-miracol”, http://arhiva.formula-as.ro/2017/1288/medicina-naturii-44/tamaia-medicamentul-miracol-22946#note
Adaugă comentariu