DE VERIFICAT

Lentilele de contact

Lentile Contact
Lentile de Contact

Lentilele de contact sunt mici meniscuri din material plastic, biocompatibil cu țesuturile ocular. Acestea au rol optic (corectează viciile de refractive) și rol estetic (permit schimbarea culorii irisului sau mascarea unor cicatrici.

De ce lentilele de contact în locul ochelarilor?

  • Lentilele de contact conferă un comfort sporit și nu se aburesc la schimbările de temperatură
  • Lentilele de contact permit purtarea ochelarilor de soare 
  • Purtătorii lentilelor de contact nu resimt greutatea ochelarilor pe nas și au un câmp vizual mai larg comparativ cu cei ce poartă ochelari 

Consultul oftalmologic inițial va cuprinde obligatoriu măsurarea acuității vizuale, efectuarea refractometriei, evaluarea fluxului lacrimal, biomicroscopia polului anterior și proba cu lentile de contact.

În ceea ce privește igiena lentilelor de contact, medicul trebuie să explice amănunțit pacientului modul de utilizare, aplicare și întreținere a lentilelor de contact. Igiena este condiția esențială pentru menținerea lentilelor de contact și folosirii lor cât mai îndelungate. Mâinile vor fi riguros spălate înaintea manipulării lentilelor, unghiile păstrate scurte, iar ochiul curățat cu atenție.

Curățarea lentilelor se va face doar cu soluții speciale de întreținere, iar păstrarea lentilelor se va face în recipiente speciale.

Lentile Contact
Lentile de Contact

 

Pentru a preveni eventualele complicații, pacientul trebuie să urmeze regulile urmatoare:

  • să poarte lentilele doar atât timp cât îi este indicat de către medic 
  • să meargă periodic la consultul oftalmologic
  • să schimbe zilnic soluția de întreținere a lentilelor
  • să nu folosească alte substanțe pentru curățare și conservare în afara soluțiilor speciale 
  • să nu folosească make-up pe marginea interioară a pleoapelor

Nerespectarea regulilor de igienă poate provoca probleme ochiului, în special afecțiuni infecțioase sau inflamatorii. De aceea, lentilele de contact, chiar și cele cosmetice, trebuie comandate după un control oftalmologic amănunțit, din care să reiasă caracteristicile lentilei: diametrul, raza și tipul acesteia.

De asemenea, anumite afecțiuni contraindică utilizarea lentilelor de contact (afecțiunile inflamatorii, infecțioase sau alergii oculare, anumite tipuri de glaucom, tulburările secreției lacrimale). 

 

 

 

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

1 comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala