DE VERIFICAT

Perioada de Crăciun — riscuri și cum le poți gestiona

Perioada de Crăciun
Ce efecte negative are perioada de Crăciun?

Perioada de Crăciun este în mod tradițional o perioadă de celebrare și sărbătoare. Cu toate acestea, sezonul festiv aduce multe efecte negative asupra sănătății. Această perioadă a anului poate stârni tot felul de reacții și comportamente neașteptate. Te poți confrunta cu singurătatea, anxietatea, vinovăția, suprasolicitarea și amărăciunea. Însă nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu ești singurul. Citește mai multe despre capcanele mentale și fizice ale acestei perioade, pe care mulți dintre noi le întâlnim într-o anumită formă. De asemenea, află cum le poți evita sau, cel puțin, gestiona  mai eficient atunci când îți ies în cale.

Perioada de Crăciun — riscuri și cum le poți gestiona

  • Mâncatul în exces. Acesta este cel mai frecvent obicei prost de sărbători. Cei mai mulți dintre noi luăm în greutate în luna decembrie. Însă acest lucru nu este normal, pentru că organismul are de suferit. Încearcă să abordezi un meniu mai bogat în legume și fructe Crăciunul acesta.
  • Depresia sărbătorilor. Cu toată presiunea de a fi fericit în această perioadă a anului, nu este greu să fii deprimat. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu ai planuri de sărbători. La celălalt capăt al spectrului, a avea prea multe de făcut poate fi, de asemenea, epuizant mental. Deși poate fi greu să elimini toate sentimentele în această perioadă a anului, sărbătorile sunt declanșatoarele clasice ale anxietății și dispoziției scăzute. Trebuie să știi că, odată cu încheierea sărbătorilor, sentimentele de depresie se retrag. Totuși, dacă acestea persistă, nu ezita să consulți un psiholog.
  • Cheltuieli. Deși este grozav să fii generos cu cei dragi, mulți dintre noi facem prea multe. Nu este o idee bună să ai datorii din cauza consumerismului promovat de această perioadă. Poți dărui cadouri simbolice, cărți sau chiar lucruri făcute cu mâna ta.
  • Atitudinea de sărbători. Agenții de publicitate ne arată un sezon de Crăciun plin de romantism, bogăție,  extravaganță, care te pot face să te simți inferior prin faptul că nu trăiești o astfel de imagine exagerată. Nu trebuie să încerci să atingi această imagine, pentru că riști să o falsifici. Nu încerca să compensezi excesiv o atitudine care te epuizează fizic și mental.

Un Crăciun sănătos

Nu te cufunda în așteptări nerealiste. Să fim sinceri, sărbătorile nu fac totul mai bun așa cum se întâmplă în filme. Ne place să credem că anul acesta va fi diferit. Dar, de obicei, lucrurile nu funcționează așa și acceptarea realității este mult mai sănătoasă decât a spera la un scenariu care probabil nu se va întâmpla. Oamenii și situațiile sunt ceea ce sunt și este mai benefic să fii realist decât să fii dezamăgit.

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

Adaugă comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala