Boli și tratamente Imunitate

Cum ne ferim de Coronavirus (și de virozele respiratorii, în general)

Cum ne ferim de Coronavirus?
Cum ne ferim de Coronavirus?

În primul rând, ne ferim de Coronavirus și de viroze ferindu-ne de fake news-uri, omniprezente în perioada epidemiilor. Ei bine, uneori organismele statale responsabile de sănătatea noastră pot fi sursa unor știri false, ce pun în pericol sănătatea populației. Iar știrile false pot fi: neadevăruri totale, jumătățile de adevăr, minciunile prin omisiune etc.  

Când știința contrazice Ministerul Sănătății

Un exemplu clasic de dezinformare prin omisiune este pseudo-ghidul împotriva infecției cu coronavirus afișat pe site-ul instituției. Aici este scris negru pe alb ca primă măsură de prevenire: “Spălați-vă mâinile de multe ori;” (!). Cu siguranță, este o gravă eroare să omiți care este principalul vector de transmisie al infecțiilor cu corona-virus sau virus gripal. Acesta este: inhalarea de particule microscopice de salivă infestată cu viruși. Acești viruși ajung în corp mai ales prin respirație. Adică putem să ne spălăm până la sânge cu apă și săpun, efectul de prevenție va fi neglijabil, dacă nu ne protejăm căile respiratorii.

Coronavirus, la fel ca și virusul gripal, se transmite în primul rând prin saliva infectată

Cine spune acest lucru? Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o instituție a guvernului american, aflată în avangarda cercetării științifice în lupta cu coronavirus. În cea mai recentă informare despre prevenirea infectării cu Coronavirus – Covid-19 respectiva instituție informează că cea mai importantă cale de infectare este cea de la om la om prin:

  • Contact direct sau apropiere (la aproximativ 1,5 metri);
  • Picături de salivă dispersate când o persoană infectată tușește sau strănută (uneori când doar vorbește);
  • Când aceste picături ajung în cavitatea bucală sau nazală a persoanelor care se află în apropiere sau când sunt inhalate și ajung direct în plămâni.

Cum prevenim infectarea prin inhalarea de picături de salivă

Pentru a preveni inhalarea de picături de salivă infectată, singura soluție este purtarea corectă a unei măști chirurgicale. Procentul de protecție crește foarte mult atunci când pe masca respectivă sunt dispersate uleiuri esențiale cu acțiune demonstrată științific de combatere a corona-virusului. O astfel de substanță cu acțiune anti-coronavirus demonstrată este uleiul volatil integral de salvie, pus pe masca de protecție (1-2 picături din 30 în 30 de minute). Salvia conține terpene care s-au dovedit extrem de active contra Coronavirus ce produce SARS (cu o patogenitate mai mare decât Covid-19) prelevat din secreția unui pacient spitalizat la un spital din Frankfurt.

De ce este periculoasă recomandarea de a evita persoanele bolnave, în locul purtării măștii

Bizarul ghid al Ministerului Sănătății pentru evitarea infecțiilor cu corona-virus spune că este bine să purtăm mască doar când știm că suntem infectați (!) și când îngrijim o persoană infectată. În schimb, ni se spune senin: “Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute”. Este o recomandare atât de stupidă, încât am putea ignora cât de periculoasă este. Totuși nu vom ignora pericolul: De exemplu, atunci când suntem într-un avion cu 200 de pasageri, unde aerul se recirculă, cum putem să evităm o persoană bolnavă, ne ținem respirația până la destinație? Apoi, cum putem încadra la o coadă în super-market care persoană este suspectă și care nu?! Aceasta, cu atât mai mult cu cât o persoană infectată cu coronavirus sau gripă poate fi asimptomatică și vreme de 14 zile.

Cât de important este să ne spălăm pe mâini

Oficialii noștri au o obsesie cu spălatul pe mâini și, într-adevăr, o parte dintre cei infectați iau virusul de pe suprafețele pe care au ajuns secreții ale celor bolnavi. De aceea, simultan cu purtarea măștii de protecție în aglomerații sau în prezența unor persoane știute ca potențial infectate, este important să ne spălăm pe mâini. Această spălare se face cu apă și săpun, de fiecare dată când intrăm în casă după ce am fost afară, dar și înainte de a mânca sau de a pune mâna în contact cu mucoasa nazală, oculară etc.

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

6 Comentarii

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala