Medicină alternativă Plante medicinale

CE SUNT ȘI CUM FOLOSIM EXTERN ULEIURILE ESENȚIALE INTEGRALE?

ulei esential
ulei esential

Uleiurile volatile (numite și esențiale) sunt substanțe aromatice, care se evaporă foarte ușor, extrase din plante, prin procedee industriale. De regulă, după extracția lor, uleiurile volatile sunt supuse la un așa-numit proces de fracționare, prin care se extrag din ele componentele cele mai utile, care vor fi folosite în industria alimentară, cosmetică, farmaceutică. De exemplu, din mentă este extras mentolul (ingredient al pastelor de dinți), din cimbru sau oregano se extrage timolul (folosit în medicamentele contra cistitei și bolilor pulmonare) etc. Ce rămâne după această fracționare, este comercializat pe post de ulei volatil, eventual după adăugarea de potențatori de miros sintetici.

Ce sunt uleiurile volatile integrale?

Uleiurile volatile integrale, numite și virgine, sunt cele din care nu s-au extrast nici un fel de substanțe, având compoziția naturală inițială, în care sunt prezente toate componentele cu efecte aromatizante, cosmetice etc. Evident, aceste uleiuri integrale sunt cele mai eficiente și sănătoase pentru uz intern sau extern.

Aromatizările cu uleiuri volatile

Sunt o metodă de dispersie a uleiurilor volatile în aerul încăperilor, pentru aromatizarea acestuia sau pentru curățarea de microbi. Cea mai simplă este utilizarea lămpilor de aromaterapie, în vasul cărora se pun 30-50 ml. de apă și zece picături de ulei volatil, după care vasul se încălzește cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanțelor aromate.

Inhalatiile cu uleiuri volatile

Într-o cană cu apă clocotită se pun 3-5 picături de ulei volatil, după care se apropie ușor, gradat nările de gura cănii, inspirând lent și profund vaporii degajați. Aplicația durează vreme de 3-7 minute, după care persoana care a făcut inhalația va sta într-un loc călduros și lipsit de curenți de aer.

Băile cu uleiuri volatile

Se fac doar după un test prealabil, in cadrul căruia aplicăm o picătură de ulei volatil pe o porțiune mică de piele (de exemplu, în zona gâtului, unde este mai sensibilă). Dacă pielea se înroșește, apar mâncărimi sau usturimi, atunci uleiul nu va fi folosit, deoarece avem alergie la unul din compușii săi.

În apa de baie se adaugă 5 picături de ulei volatil (testat în prealabil, pentru a nu da reacții alergice) pentru 100 de litri, ulei care se va evapora în aproximativ 7-8 minute, după care va trebui să adăugăm o nouă cantitate.

Aplicarea pe piele a uleiurilor volatile

Se face după ce am testat cu o cantitate mică de ulei să nu avem reacții alergice cutanate. Pe suprafețe mari, se folosește uleiul volatil amestecat în proporția 1:10 cu un ulei gras (de măsline, sâmburi de struguri, argan). Pe suprafețe mici se pun 1-3 picături și imediat după aceea se acoperă zona cu o bucățică de nailon, pentru a preveni evaporarea uleiului volatil.

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

Adaugă comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala