Alimentație sănătoasă Frumusețe Psihologie Slăbit

Foamea emoțională – secretul slăbitului!

foamea emotionala

De ce ne îngrășăm? Pentru că mâncăm pentru a ne anestezia” suferința emoțională. Mâncarea în exces devine calmant, consolare, sedativ. Calea sigură pentru a slăbi: oprirea dependenței emoționale de mâncare.

Foame, poftă sau o lipsă a organismului?

Între foame și poftă există o imensă diferență. Foamea apare după ce stomacul s-a golit. O dată terminată digestia (în aproximativ 3 ore), rezervele de glucoză din organism mai asigură alte 2-3 ore de energie, după care în sfârșit apare foamea. Pofta, pe de altă parte, are legătură mai degrabă cu plăcerea de a consuma alimente „delicioase”: deserturi, paste cu sos, fructe de mare, cartofi prăjiți etc. Pe lângă foamea fiziologică și de poftă, există o a treia categorie de apetit alimentar: Când copiii cer fructe sau legume, au nevoie de vitamine; când cer lapte corpul „le cere” calciu ș.a.m.d. Aceasta s-ar traduce printr-o „inteligență” a fizicului care transmite către creier necesitatea de a primi nutrienți esențiali.

O altă variantă a apetitului alimentar: foamea psihică

Există o serie de tulburări ce determină un al patrulea tip de apetit alimentar. Acesta este numit mâncat compulsiv, când persoana consumă cantități uriașe de alimente, care-i pun în pericol sănătatea. Varianta mai blândă, manifestată sub dorința de “a gusta”, dar din nou și din nou, se numește foame emoțională. Și este foarte periculoasă! Planeta are acum peste un miliard de persoane1 supra-ponderale. Și aceasta nu din cauza unei boli a glandelor, ci a anestezierii suferinței noastre emoționale cu mâncare. Foamea emoțională poate apărea la oricine, inclusiv la cei care nu s-au mai confruntat anterior cu o astfel de problemă.

Un dezechilibru psihic sau o stare emoțională dificilă?

Mâncatul compulsiv a fost introdus relativ recent în lista afecțiunilor psihice. Studiile de specialitate au arătat că există o legătură clară între mâncatul compulsiv și un nivel ridicat de stres sau depresie. De asemenea, s-a constatat că hormonul stresului (cortizonul) provoacă nevoia de a mânca, chiar dacă persoana afectată s-a hrănit suficient în prealabil. Dar cei mai mulți nu suferă de boli psihice! Stresul în doze moderate, dar persistent este sursa așa-numitei foame emoționale, cu simptome mai puțin “spectaculoase” decât mâncatul compulsiv. Din păcate, ambele tulburări alimentare conduc la obezitate, ne-adaptare socială, însingurare, adâncirea în depresie. Practic, se creează un cerc vicios: suferință emoțională – mâncat – suferință emoțională. Vestea bună: acest cerc vicios poate fi întrerupt și puteți prelua controlul asupra greutății proprii.

Abordări terapeutice

Există două componente în eliminarea, pe cale naturală, a foamei emoționale: 1. Schimbarea stilului de viață și 2. Plantele medicinale.

Stilul de viață trebuie să devină activ. Zilnic ne trebuie minimum o oră de mișcare, fie că mergem pe jos, facem acasă exerciții fizice luate de pe Internet sau mergem la sala de forță. Apoi, statul la televizor, pe rețelele de socializare sau jocurile pe calculator trebuie înlocuit cu socializare directă, sau muncă fizică, sau voluntariat. Desprinderea de canapea sau scaunul de gaming presupune arderea de calorii și slăbitul. Dar adevăratul avantaj este schimbarea centrului de interes dinspre stres și mâncare, spre lucruri care ne produc cu adevărat plăcere. Oboseala plăcută de după exerciții, sentimentul datoriei împlinit, bucura întâlnirii cu prieteni sunt adevăratele remedii contra foamei emoționale.

Plantele medicinale, eventual în combinație cu vitamine sau minerale, pot face mai multe contra foamei emoționale decât ne-am imagina. Iată câteva idei în acest sens:

Sunătoare + Magneziu – este un remediu anti-stres perfect. Combinația dintre extractul de sunătoare și magneziu crește secreția de serotonină, numită și hormonul curajului calm. Se iau 2-3 capsule pe zi din această combinație, ideală pentru persoanele care mănâncă excesiv pe fondul tristeții, apatiei, depresiei2 sau temerilor de tot felul.

Griffonia + Complex B – este o asociere dintre planta tropicală cu acest nume și complexul vitaminic B din surse naturale. Se iau 2-4 capsule pe zi. Este remediul perfect atunci când apetitul scapă de sub control pe fondul anxietății puternice, atacurilor de panică. Este de asemenea o combinație foarte bună contra stresului produs de despărțiri, de deziluzii în dragoste 3 sau de însingurare.

Valeriană + Magneziu – este o combinație foarte bună pentru cei care mănâncă noaptea, pe fond de insomnie. Se ia o capsulă seara și una înainte de culcare. Efectul poate apărea de la primele administrări, dar – de regulă – după 3 săptămâni de administrare se simte eficiența acestui remediu.

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12212522

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178946

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

Adaugă comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala