Alimentație sănătoasă Frumusețe Psihologie Slăbit

Știi de ce te îngrași?

Cum slăbim în funcție de modul în care mâncăm

Ne putem vindeca de supra-greutate și obezitate aflând CUM și DE CE mâncăm. Știind aceste lucruri, vom putea slăbi și ne vom păstra greutatea fără suferință psihică.

De ce ajungem să ne supraalimentăm?

Există din ce în ce mai mulți oameni care suferă din cauza îngrășări. Dar oare sunt toți la fel? Răspunsul este: NU! Așa-numitele tulburări de comportament alimentar au cauze și iau forme mai diferite decât ne-am aștepta. Mâncatul în exces are – fără îndoială – rolul de “supapă emoțională” (0) la practic toată lumea. Există însă și un alt aspect: Modul greșit de a… mânca. Și nu, nu referim la ce și cât mâncăm, ci chiar la cum mâncăm. Există resorturi interioare care ne împing să mâncăm în neștire. Înțelegându-ne aceste resorturi, cunoscute drept fiziologia foamei (00), vom afla implicit și cum putem slăbi.

Oamenii resimt senzația de foame în mod diferit

Unii au o foame tăioasă, resimțită ca o necesitate fiziologică. La alții, foamea nu este puternică, dar foarte persistentă și au nevoie mereu să ciugulească ceva. Mai există și oameni care nu se pot opri din mâncat sau care nu rezistă tentației atunci când văd și adulmecă mâncarea. Trebuie știut că în funcție de tipologia tulburării de comportament alimentar există remedii de slăbit specifice.

Iată, în continuare, diferitele tipuri de… mâncăcioși:

NESĂTULUL

Este cel care nu simte sațietate nici atunci când are stomacul plin. Ca atare, nu se poate opri de mâncat, senzația de foame persistând anormal de mult. El nu mănâncă foarte des, dar își forțează stomacul, ingerând o cantitate de alimente mult mai mare decât ar fi necesar la o singură masă. În general, nesătulul mănâncă repede și/sau cu înghițituri mari. De multe ori, stă cu ochii în telefon, vorbește sau se uită la televizor, mâncând în neștire. Iată câteva două elemente de tratament pentru această tulburare de comportament:

Consumul de fibre alimentare (1) – există capsulele cu extractul din planta numită KONJAK, care se dilată de 10 ori în stomac, creând mai repede senzația de sațietate. Mai mult, această plantă stimulează secreția de leptină – un neuro-transmițător care ne dă senzația de stomac plin. Câte 2-4 capsule de KONJAK, luate la fiecare masă, ajută la un consum mult redus de alimente.

Mâncatul în liniște și conștient – nesătuii înghit aproape pe nemestecate și sunt prea puțin atenți la ce mănâncă, motiv pentru care se satură foarte greu. Științific s-a demonstrat că foamea poate fi potolită, iar numărul de calorii poate fi redus evitând orice mijloc de distragere în timpul mesei. De asemenea, NU se mănâncă din picioare, nici fără tacâmuri și nici în grabă.

RONȚĂITORUL

Este personajul care are senzația că abia mănâncă, dar nu observă aportul caloric mare al gustărilor dintre mese. Îl recunoaștem ca amator de alune, chips-uri, semințe, sticks-uri, covrigei, pufuleți etc. Iar ronțăitul continuu, la birou sau în fața televizorului, conduce inevitabil de îngrășare. Ronțăitorul adesea afirmă despre sine: “Mă îngraș fără să mănânc!”. Este o părere sinceră, dar eronată, pe care mulți dintre noi o avem.

O dată, ce ne-am obișnuit să mâncăm câte puțin dar foarte des, creierul ne transmite în continuu senzația de foame. Iar la un moment dat nu mai suntem conștienți de cantitățile considerabile de hrană pe care le consumăm. Există și leacuri verificate pentru boala ronțăitului:

Sunătoare cu magneziu – are efect antis-stres puternic. Extractul de sunătoare și magneziul reduc starea de depresie (2) sau anxietate, care în mod normal este compensată de ronțăit. Cât 2-3 capsule, administrate zilnic, contribuie mult la controlul reflexului de a mânca prea des.

Fotografiați toți ce mâncați – nu pare a fi un remediu, dar folosirea camerei de pe telefonul mobil, pentru a imortaliza tot ce mâncăm, ne poate salva greutatea. Și viața! Științific s-a constatat că: Simpla conștientizare a cantității de hrană pe care în mod real o consumăm, conduce la o reducere instinctivă a numărului de calorii ingerate.

POFTICIOSUL

Este cel care de cele mai multe ori nu rezistă tentației hranei. Or hrana este o prezență permanentă în viața noastră. O vedem la televizor, o mirosim pe stradă, ne este oferită de rude și prieteni.

Privit din punct de vedere medical, pofticiosul este neobișnuit de intens stimulat vizual sau olfactiv de hrană. Apetitul său este mult amplificat, față de media oamenilor, atunci când vede prăjituri într-o vitrină sau când simte miros de friptură, gogoși, ciocolată etc. De aici și până la a saliva de poftă și a da curs poftei de mâncare, nu mai e decât un pas. Dureros pentru pofticioși este că, deși sunt conștienți că ar trebui să se abțină de la mâncare, pur și simplu nu rezistă. Cum se poate vindeca de mâncat excesiv un pofticios? Iată două soluții:

Valeriana cu Complex B – extractul de Valeriana officinalis reduce puternic excitabilitatea (3), inclusiv la stimulii care declanșează apetitul. La rând lor, vitaminele Complexului B, din surse naturale, reglează reacția nervoasă, inclusiv nivelul poftei de mâncare. Se țin cure de 3 luni, timp în care se ia câte o capsulă, de două-trei ori pe zi, din combinația de extract de Valeriană și vitamine din complexul B (B1, B2, B6 – mai ales).

Schimbarea stilului de viață – se referă la programul zilnic și la anturaj. O viață activă, fără stat foarte mult lângă surse de hrană, ajută la ținerea sub control a greutății. Apoi, este foarte bine să ne educăm apropiații să nu ne ofere sau, mai rău, să ne tenteze sau descurajeze cu mâncare. Dacă aveți restaurante sau cofetării preferate, este util ca traseul dvs. zilnic să le ocolească. Cu timpul și menținând aceste mici modificări în stilul de viață, pofta de mâncare se va vindeca. Și veți reuși să slăbiți.

0 – https://www.cell.com/trends/endocrinology-metabolism/fulltext/S1043-2760(09)00176-3?script=true

00 –  https://en.wikipedia.org/wiki/Hunger_(physiology)

1 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331580/

2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10968813

3 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29035887

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

Adaugă comentariu

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala