DE VERIFICAT

Obezitatea

Stil de viață nesănătos
Slăbește pentru sănătate

Obezitatea este o afecțiune cronică ce se manifestă prin creșterea țesutului adipos total al organismului. Obezitatea poate duce la diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă, afecțiuni ale veziculei biliare. De asemenea, poate determina probleme sociale, economice și psihologice ca rezultat al scăderii respectului față de sine.

Cauzele obezității

Obezitatea poate avea diverse cauze, de la determinismul genetic până la boli endocrine. Totodată, dietele bogate în grăsimi și carbohidrați rafinați sau sedentarismul favorizează creșterea în greutate. Factori de risc sunt dieta, stresul, sedentarismul.

Investigațiile obezității

Obezitatea se poate detecta prin tehnici de măsurare sau estimare a compoziției corpului. De asemenea, prin teste standard de laborator, care includ profilul lipidic, glicemie și teste privind funcționarea ficatului și a tiroidei. Trebuie investigate istoricul familial al pacientului, preferințele alimentare și nivelul activității fizice.

Tipuri de obezitate

În funcție de gravitatea sa, obezitatea poate fi clasificată în:
• Obezitatea de gradul I – adică obezitate de risc scăzut
• Obezitatea de gradul II – obezitate cu risc moderat
• Obezitatea de gradul III – cea mai periculoasă formă de obezitate, unde indicele de masă corporală depășește 40

Tratamentul pentru obezitate

Un prim pas în tratarea obezității este schimbarea stilului de viață – nutriție, sport, comportament. Un element-cheie în obținerea rezultatelor bune și de durată în scăderea ponderală este motivarea pacientului.
Tratamentul medicamentos este recomandat numai în cazul pacienților cărora beneficiul este mai mare decât riscul terapeutic. Tratamentul chirurgical este rezervat pacienților cu obezitate morbidă.
Pentru că se poate remarca cu ușurință fenomenul în creștere al obezității, se recomandă prevenția. Acordă atenție deosebită stilului tău de viață, problemelor de sănătate – dacă ele există și educă-ți copiii în același fel. Prevenția scade consecințele medicale ale acestei boli. În cazul în care suferi de această boală – în funcție de gradul și complicațiile obezității, sunt necesare consultații la dietetician, fizioterapeut, diabetolog, endocrinolog, psiholog, chirurg, psihiatru.

Intreaba Medicul

Intreaba Medicul, prima revista online care ofera consultatii online gratuite. Prezentam in articole inovatii din medicina si medicina naturista, sfaturi despre tratamente si preventie.

9 Comentarii

Apasă aici pentru a adăuga un comentariu

Întreabă Medicul


Promotie Anti-Raceala